pátek 12. července 2013

** OTRUBY PODPORUJÍ HUBNUTÍ **

Krásný den čtenáři :))

Dneska jsme se brodili v Kauflandu nekonečným množství lidí, bylo to horší než minulý týden, když byl státní svátek :D
Tak jsme si pokoupili zeleninu a ovoce a já jsem se odhodlala ke koupi avokáda :) Mám ho doma vůbec poprvé a tak ještě musím nastudovat, jestli je vůbec zralé nebo ne :D a taky, co s ním dál.  Dneska byl jídelníček trochu nahnutý, protože jsme jeli do toho obchodu a já nestihla obědvat :D Tím pádem ani pořádně večeřet.





SNÍDANĚ:

SVÁČA: 150 ml kysaného mléka

POZDNÍ OBĚD: 


DOPLNĚNÍ ŽALUDKU (né zrovna večeře):  100 g sójového dezertu (představím zítra)
PITÍ: 2,5 l vody




Pšeničné otruby


Koupila jsem dneska v Kauflandu tyhle a stály mě 10.90 ;) Nejdřív jsem se tam tak procházela a koukala a viděla jsem tohle. Tak si říkám, sice nevím, k čemu to je, ale koupím to a zjistím, co se z toho dá udělat :D A potom jsem zjistila tohle všechno. Byla jsem příjemně překvapená! J

Pšeničné otruby jsou často opomíjenou potravinou. Bohužel zbytečně. Jsou zdrojem vlákniny (až 43%), proteinů, tuků a minerálů, a přesto je lidé nevyužívají. Většinou pro jejich dřevnatou strukturu, která v puse nedělá lidem moc dobře, přestože kdyby ji pustili dál, mohly by jim naopak pomoci. Ve střevech totiž fungují jako kartáč, který je čistí. Podobně funguje i Psyllium (které navíc nabude na objemu a tím zmenšuje pocit hladu), které je asi známější. Rozdíl mezi nimi je hlavně v ceně. Zatímco pšeničné otruby koupíte za 10-15 korun, Psyllium stojí kolem stovky a výš, podle toho , jestli je ochucené nebo ne.

Co jsou to otruby?

Jsou to vlastně odpadní látky vznikající při mletí a čištění obilovin to (můžeme tedy koupit různé druhy otrub: ovesné, pšeničné,…). Obsahují části slupek, klíčků a dalších látek. Původně se mělo za to, že otruby jsou vhodné pouze jako krmivo pro zvířata, ale poslední studie prokazují, že v přiměřených dávkách může lidem spíše pomoci a to především v jejich snahách o zhubnutí (musíte mít čistá střeva, aby lépe pracovala a dokázala tak správně vstřebávat všechny látky, které do těla dostáváme zdravou stravou).

K čemu nám otruby jsou?

Otruby mají ve střevech tři hlavní gunkce. Zadržují vodu a zvětšují objem stolice, urychlují její pohyb ve střevech, zadržují dráždivé a jedovaté látky. Otruby také zabraňují zácpě (při konzumaci 20-30 g), snižují hladinu cholesterolu, ale mohou také poškodit sliznici střeva.
Pokud jíte otruby samotné, nepřekračujte dávku 30 g na den a dbejte na to, aby byly v biokvalitě, jinak mohou obsahovat velké množství pesticidů.

Jaké mají otruby nutriční hodnoty?

Ve dvou lžičkách pšeničných otrub (cca 5 g) sníte:
Energie: 65,35 kJ/ 15,62 kcal
Bílkoviny: 0,78 g
Sacharidy: 3,22 g
Vláknina: 2,15 g


Tak co říkáte, stojí to za to ? :)

Tesh

PS: dneska jsem si dala jeden čokoládový bonbón Tatiana . Zítra to vyskáču! :D

8 komentářů:

  1. jaký máš avokádo - černý nebo zelený? jinak musí bejt prostě na omak měkký ;) ty otruby si asi pořídím, nalákala si mě na ně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak měkký fakt moc není :D Je víc zelený :D Jó, otruby a ještě když stojí pár kaček, co :D

      Vymazat
  2. Otruby znám, také jsem je jednu dobu "jedla", pak mi prošly a tak si musím koupit nový! :D

    OdpovědětVymazat
  3. na avokádo jsem zvědavá dej někdy fotku :-)Jo a já dneska taky byla na nákupu v Kauflandu,doporučuji pokud nemusíte nechodit :D,bylo tam tak narváno,že jsem pomalu nemohla ani projet s tím plným vozíkem :D

    OdpovědětVymazat
  4. Tvůj pozdní oběd vypadá báječně! Taky jsem nevěděla, co a jak s avokádem, když jsem ho koupila poprvé :D.
    Malamacanda

    OdpovědětVymazat
  5. Z avokáda mám nejradši pomazánku: avokádo vyloupnout, zakapat cintrónem, přidat najemno nasekanou cibuli, lučinu (obyčejnou v tom papírovém obalu - cca 180 g), sůl pepř. Jednoduchá, výborná a hlavně zdravá :)) Nejlepší je na čerstvém chlebíku, ale moc mi chutná i na knackebrotu.

    OdpovědětVymazat
  6. Mám otruby, psyllium i jablečnou vlákninu. :-D :-D Ten rozdíl v ceně je dost velký, to máš pravdu, ale zase - vypít skleničku ochuceného psyllia je chuťově příjemnější než dlabat otruby s jogurtem. Ale střídám to. :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Mně přibyla v jídelníčku i chlorella a lněné semínko, dokonale čistí tělo :)

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mi dělají velikou radost =)
Díky =)